Jeesuksen syntymän odotus

 

Evankeliumi: Luukas 2: 1 – 5…

Siihen aikaan antoi keisari Augustus käskyn, että koko valtakunnassa oli toimitettava verollepano. Tämä verollepano oli ensimmäinen ja tapahtui Quiriniuksen ollessa Syyrian käskynhaltijana. Kaikki menivät kirjoittautumaan veroluetteloon, kukin omaan kaupunkiinsa.

Niin myös Joosef lähti Galileasta, Nasaretin kaupungista ja meni verollepanoa varten Juudeaan, Daavidin kaupunkiin Betlehemiin, sillä hän kuului Daavidin sukuun. Hän lähti sinne yhdessä kihlattunsa Marian kanssa, joka odotti lasta

 

 

Odotus sydämessä me ihmiset vaellamme kohti päämäärää, joka saattaa monelle olla kovin tuntematon. Mitä on vastassa, kun tuo oven avaan? Mitä tulee vastaan seuraavassa elämäni valintatilanteessa tai pakon sanelemassa uudessa elämäntilanteessa?

Eteenpäin on kuitenkin mentävä, kun on lähtemään laitettu. Tie näyttää välillä kovin synkältä, suorastaan pelottavan pimeältä. Mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Maailman valtiaat käskevät, vaikka välillä tuntuu siltä, ettei kenelläkään, ja kaikkein vähiten juuri noilla käskijöillä, ole tietoa oikeasta suunnasta. Silloin voi elämäsi kohdalla syttyä pieni liekki, liekki, joka voi valaista ja näyttää tietä, jos ei pidemmälle, niin ainakin seuraavan askeleen matkan.

 

Vastauslaulu Pieni liekki: 1. säkeistö

Pieni liekki tänään syttyy

talven synkkään pimeyteen,

Pieni liekki valon antaa,

toivon tuikkeen sydämeen

 

 

Seimen äärellä

 

Evankeliumi: Luukas 2: 6–7…

Heidän siellä ollessaan tuli Marian synnyttämisen aika, ja hän synnytti pojan, esikoisensa. Hän kapaloi lapsen ja pani hänet seimeen, koska heille ei ollut tilaa majapaikassa.

 

Aleksi, vasta viisivuotias, istui katsomassa joulukuvaelmaa isosiskon joulujuhlissa. Nuori pari, Maria ja Joosef, tuli majatalon isännän luo kysellen yösijaa. Tylyn isännän todetessa, että tähän täyteen ahdettuun majataloon on turha tulla, alkoi näytelmän Maria – ihan sovitusti näytelmään kuuluen – itkeä nyyhkyttää.

Aleksi katsoi hetken tapahtunutta ja huusi sitten penkistä kyynelsilmin: ”Tule Maria meidän luokse, meillä on tilaa”!

Koko sali rävähti nauramaan ja Aleksin isosisko käpertyi häpeissään nurkkaan.

Osa vanhemmista kätki kuitenkin Aleksin huudahduksen sydämeensä ja alkoi tutkistella sitä. Kuinka oikeassa tuo pikku poika olikaan.

Jeesus sanoi: ”Tulkaa lasten kaltaisiksi”, tulkaa tuon pikku Aleksin kaltaisiksi ja kutsukaa koteihinne Jeesus lapsi ja äiti Maria. Pieni liekki Aleksin sydämessä hehkui sellaista lämpöä, joka riitti lämmittämään muidenkin sydämiä.

 

Vastauslaulu Pieni liekki: 2. säkeistö

Pieni liekki ympärilleen

hiljaa hehkuu lämpöä.

Pieni liekki meille kertoo

Jumala on lähellä

 

 

Teille on syntynyt Vapahtaja

 

Evankeliumi: Luukas. 2: 8–12…

Sillä seudulla oli paimenia yöllä ulkona vartioimassa laumaansa. Yhtäkkiä heidän edessään seisoi Herran enkeli, ja Herran kirkkaus ympäröi heidät. Pelko valtasi paimenet, mutta enkeli sanoi heille: "Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra. Tämä on merkkinä teille: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä

 

Jumalan ja ihmisen kohtaaminen tapahtuu yllättävästi, jopa rajusti. Hän tulee yhtäkkiä keskelle arjen työtä, keskelle liiasta työstä tai työn puutteesta johtuvaa huolta ja stressiä. Hän tulee myös sinne, missä häntä ei osata odottaa. Hän tulee sanansaattajiensa, enkeleidensä, välityksellä kertomaan: älkää pelätkö. Missä nuo enkelit ovat, mistä he tulevat:

 

Ehkä niin kuin seuraavassa, Maaria Leinosen, runossa:

 

Tahtoisin nähdä enkelin,

kyttyrää kantavan

jaksaisin paremmin

tätä omaani

pitkällä,

kivisellä tiellä

----

On, on niitä nähty.

Ihan maajalassa.

Siipien välkettä pilvistä

odottaessasi

et vain huomannut.

Tarpoivat ohitsesi

arkivaatteissa

kassia kantaen.

Huulilla hyvä sana.

Silmissä siunaus.

 

Nuo enkelit kertovat kätten töillä ja sydämen lämmöllä hyvän sanan, ilosanoman, suuren ilon, aivan niin kuin pieni liekki: Viaton lapsi syntyy ja tuo vapauden, joka kuuluu myös sinulle. Ja kun et yksin taakkaasi jaksa kantaa, niin enkeli – joksi sinutkin toiselle ihmiselle on kutsuttu – auttaa sinua taakkasi alla.

Viaton lapsi syntyy ja aikanaan kertoo meille tehtävän, enkelin tehtävän: mene ja rakasta. Rakasta niin että se sydämeen saakka tuntuu, rakasta niin että sanat muuttuvat teoiksi, niin että rakkauden liekki voisi lämmittää ihmisiä tässä kylmässä maailmassa.

 

Vastauslaulu Pieni liekki: 3. säkeistö

Pieni liekki viestin antaa,

syntyy lapsi viaton.

Pieni liekki syttyy sinne,

missä Jeesus Kristus on

 

Jumalan on kunnia korkeuksissa

 

Evankeliumi: Luukas 2: 13–14…

Ja samalla hetkellä oli enkelin ympärillä suuri taivaallinen sotajoukko, joka ylisti Jumalaa sanoen:

– Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.

 

 

Elämämme suurimpia kaipauksia on varmastikin rauha. Sitä sisimpämme tälläkin hetkellä haluaa. Jumala sanoo: ”Minä asun korkeudessa ja pyhyydessä, mutta asun myös särkyneiden sydänten luona”. Jumala on lähempänä kuin aavistammekaan. Hän on lähempänä itseämme kuin me itse olemme. Hän rakastaa, tälläkin hetkellä hän rakastaa sinua ja minua.

Siksi laulaessamme enkelten tavoin kunniaa Jumalalle korkeuksissa, saamme myös laulaa hänelle kunniaa sydämissämme. Ja niin voimme, ehkä pikku Aleksin tavoin, huudahtaa vielä kerran: Tule Jeesus tänne – täällä on tilaa.

 

Vastauslaulu: Pieni liekki 4. säkeistö

Pieni liekki pimeydessä

nyt voi olla jokainen,

pieni liekki, joka kantaa

valon luokse kaikkien

Eero