Kalenterivuottamme on vielä reippaanlaisesti jäljellä, mutta kirkkovuotemme alkaa lähestyä loppuaan. Ensi sunnuntaina vietämme valvomisen sunnuntaita. Valvomisen sunnuntaita seuraa tuomiosunnuntai, joka samalla päättää kirkkovuotemme. Uusi kirkkovuosi alkaa sitten ensimmäisestä adventista.

Valvomisen sunnuntai ja tuomiosunnuntai ovat peräkkäisiä pyhiä. Valvominen siis edeltää tuomiota. Tuomio – Jeesuksen vakuuttavan puheen perusteella – tarkoittaa ihmisten jakoa vanhurskaisiin ja kirottuihin. Toisille Jeesus sanoo: ”Tulkaa tänne” ja toisille Jeesus sanoo: ”Menkää pois minun luotani”. Pelotteluako? Kyllähän se pelottavasta kuulostaa, mutta ehkäpä Jeesuksen puhe kuitenkin kannattaisi ottaa kehotuksena – kehotuksena tutkia itseä, omaa elämää, suhdetta Jumalaan, suhdetta lähimmäisiin – siis kehotuksena valvomaan.

Kaarinan seurakunnassa on viime aikoina puhuttu herätyksestä. Ajankohta on näin kirkkovuotta ajatellen hyvä. Eikö valvominen edellytä hereillä oloa tai jos nukkuu – heräämistä. Heräämistä unesta. Heräämistä itsekkyyden unesta. Heräämistä välinpitämättömyyden unesta. Heräämistä kaikkivoipaisuuden unesta. Heräämistä haluun tutustua paremmin Jumalaan, lähimmäisiin ja omaan itseensä.

Tatu Kuoppala, kappalainen, saarnaa Kaarinan kirkossa 16.9. klo 10.00 ja Kuusiston kirkossa klo 12.00